Grenzeloos Ondernemen
De auteur
GO is een motto. Armand straalt dit uit en is zeer overtuigd van de kansen aan de andere kant van de grens en dus van de noodzaak om deze stap te maken voor de meeste bedrijven in de euregio.     Lees meer
GO DEEL 2 BESTELLEN
Het boek is een verzameling van mini cases van bedrijven en branches die over de grens stappen hebben gemaakt of soms gemaakt zouden moeten hebben. Vaak zijn het avonturen. BESTEL NU

 
16 april 2020

Grenzeloos ondernemen tijdens en na de huidige crisisperiode

20 Overlevingstips voor ondernemers

Vier maal vijf tips. De tips zijn onderverdeeld in vier categorieën:

Categorie A - BELEID EN STRATEGIE

Categorie B - TACTIEK

Categorie C - MINDSET

Categorie D - VRIJE TIJD

Bij categorieën A en B zijn accenten ‘intern’ danwel ‘extern’ aangegeven.

Categorie A - BELEID EN STRATEGIE

Tip 1. Analyse (intern)

Hoe sta je er voor, heb je genoeg buffer, of moet je aan tafel met de een en wellicht de ander. Een liquiditeitsprognose is actie nummer 1. Schat je inkomsten in en breng je kosten in kaart.

Tip 2. Beleid (intern en extern)

Algemene stelregel: Blijf werken, factureren en innen. Creëer beleid op korte en lange termijn. Stap voor stap. Niet te snel maar ook zeker niet te langzaam. Wees helder en communiceer.

Tip 3. Maak een actieplan (intern)

Richting:

A. Debiteuren

B. Klanten

C. Adviseurs

D. Bank

E. Leveranciers

Ad A. Debiteuren

Haal je geld op zo snel als mogelijk, hou rekening met je eigen situatie en met die van de klant. Communiceer hierover en maak heldere afspraken. Toon begrip maar denk ook aan je eigen hachje, het moet een mix zijn.

Ad B. Klanten

Klantenaandacht is één van de belangrijkste speerpunten. Maak een rangorde van relaties waarmee je iets wilt en denkt voor te kunnen doen. Bel ze op, ze hebben tijd, ze zitten niet in vergadering en zijn niet op vakantie, voorlopig.

Ad C. Adviseurs

Nu heb je ze meer nodig dan ooit, maar ze zijn druk bezet, doch tijd is er altijd. Benader ze, advies is in de beginfase vaak nog gratis. Ook zij willen niks anders dan je helpen. Profiteer ervan.

Ad D. Bank

Ook bij de bank terug aankloppen kan geen kwaad of beter gezegd is altijd een goede zaak. Zoek contact en informeer naar de stand van zaken.

Ad E. Leveranciers

Ook met deze doelgroep moet je in gesprek, maak nieuwe afspraken voor nu en in de toekomst. Bevestig het een en ander.

Tip 4. Personeel (intern)

Overleg, communiceer en geef een boodschap en spirit mee. Iedereen heeft te maken met onzekerheid, zeker personeel. Wees helder en creëer een draagvlak en vooral vertrouwen. Meld je met een relatief grote regelmaat. Wees dankbaar.

Tip 5. Leider (intern)

Treed op als een leider, in goede en slechte tijden.Het is meer nodig dan ooit. Het is geen oorlog. Maar de gevolgen zijn wel van bijna dezelfde strekking in veel gevallen. Denk goed na wat je wel en wat je niet zegt, stem het vooraf altijd goed af.

Categorie B - TACTIEK

Tip 6. Calls zijn noodzaak (intern / extern)

Stimuleer ‘bellen op afstand’ in de zin van vergaderen en gesprekken, intern en extern. Investeer hierin als dat nog niet gebeurd was.

Tip 7. Inventariseer achterstanden (intern)

Pak zaken op waar je een achterstand in had, zet ze op een rijtje volgens jou en je medewerkers en maak een actielijst op basis van prioriteiten. Laat je medewerkers mee beslissen. Je hebt niet de wijsheid in pacht.

Tip 8. Beloon thuiswerk (intern)

Een goede relatie hanteert werktijden thuis van vijf uur. Immers normaliter is men ook gemiddeld drie uren kwijt aan vergaderen en reizen. Veel effectiever dus en het voelt veel beter. Het levert meer vrije tijd op.

Tip 9. Maak een nieuw sales- en marketingplan (intern)

Er is een nieuwe periode aangebroken, hier moet je op anticiperen. Inclusief nieuwe verdienmodellen; voor velen zal het een must worden.

Tip 10. Taken (intern)

Pas het takenpakket aan en maak heldere afspraken wie wanneer wat doet. Doe zeker niet alles alleen, zet de krijtlijnen uit en stem dit af. Hou contact en schenk aandacht aan je mensen, de controle verlies je snel.

Categorie C - MINDSET

Tip 11. Accepteer de situatie zoals 

het is, maar tegelijkertijd berust niet. De situatie is zoals hij is, en daar kunnen we niets aan veranderen. Hoe intens, confronterend, teleurstellend, beangstigend of onwenselijk het ook is. Hoe eerder we dit onder ogen zien, des te eerder we vooruit kunnen kijken. Acceptatie is berusting in het moment.

Tip 12. Bekijk het van dag tot dag, zeker in de beginfase

Wat kunnen we het best doen in snel veranderende tijden waarin we ons onzeker en overweldigd voelen? We nemen het met de dag. We kijken even niet vooruit omdat de toekomst te onzeker en te verwarrend lijkt. We kijken recht voor ons. Naar wat er nu is. In tijden van snelle ontwikkeling buiten jouw controle geeft het rust en balans om je aandacht op vandaag te houden. Probeer vandaag kleine, positieve stappen te zetten. En doe dat morgen opnieuw. Zo komen we deze moeilijke periode stap voor stap door.

Tip 13. Werk aan je structuur en ritme

Probeer structuur en ritme in je dagen te brengen. Zeker als de werkomstandigheden drastisch zijn veranderd. Denk alleen maar aan de werkplek, thuiswerken is men vaak niet gewend. En van een gedegen voorbereiding was geen sprake in het gros van de gevallen. Werk met een dagelijkse checklist en een goede weekplanning. Van weekplannen schaal je op naar maandplan en een echt toekomstplan. Maar alles in stapjes, jaag je niet op maar blijf tegelijkertijd niet zitten waar je zit. Tijd om verstoppertje te spelen is er nu ook weer niet.

Tip 14. Bereid je voor op een nieuwe realiteit

Veel zaken gaan veranderen, maar de veranderingen zullen voor iedereen anders zijn. Nu is een goede tijd om jezelf eens af te vragen: Welke impact gaat deze crisis hebben op mijn ondernemersleven en welke stappen kan ik zetten om de schade te beperken of herstellen? Wees kritisch op overbodigheden uit het verleden en denk na over de toekomst en werk hier aan.

Tip 15. Wees positief en dankbaar.

Het kan altijd nog erger.... Er zijn nog altijd een heleboel dingen om dankbaar voor te zijn. Juist als je vaker thuis zit en minder omhanden hebt kun je hier meer aandacht aan schenken. De zon die opkomt, de fluitende vogels, je fijne huis, een gezonde maaltijd. Het zou ook pijpenstelen kunnen regen nu al twee weken aan een stuk. Hoe zou je je dan voelen? De documentaire over Nouri, nummer 34 van Ajax, donderdag 26 maart bij de voorlaatste uitzending van De Wereld Draait Door is een van de bewijzen. Deze tijd gaat voorbij en straks blik je er anders op terug en heb je ervan geleerd, in hoeverre Nouri hier nog echt beter uitkomt is veel meer een grote vraag. Met andere woorden we: hebben het zo slecht nog niet, ook niet nu.

Categorie D - VRIJE TIJD

Tip 16. Lezen

Dit is de tijd om bij te lezen, maak een planning en creëer een structuur. Hier mag je van afwijken, het is immers vrije tijd nietwaar. Lezen is relaxen.

Tip 17. Relaxen

Relaxen kun je op meerdere manieren. Doe je door ogen te sluiten. Door niks te doen. Door te wandelen. Door te sporten. Door te bellen met goede vrienden en met vergeten vrienden of ex-vrienden. Het ideale moment om relaties te onderhouden en te herstellen. Spelletjes is natuurlijk ook een mooi iets. Let op dat je wel tegen je verlies kunt. Alhoewel, zelfs dat zwakt af. In een tijd als dit wordt iedereen een stuk milder (ook voor anderen).

Tip 18. TV kijken

Bij voorkeur geen actualiteiten en nieuws of talkshows. Maar troost tv, documentaires en Netflix, mits geen overkill. Tips bij deze:

• Lilyhammer

• Brot

• Ozark

• Casa de Papel

• The Sinner

• Luther

Tips 19. Leervermogen

Het moment voor een vreemde taal, een cursus koken, een computer cursus, of wat nog allemaal. Let op focus is succes, dus doe geen twee dingen tegelijk, ook in dit specifieke geval.

Tip 20. Afleiding

Waak voor afleiding. Zeker door de gsm en de computer. Spreek met jezelf af hoe je hier mee omgaat en met je partner. Creëer een aparte werkplek thuis, zodat je ook thuis ongestoord kunt werken voor een afgesproken periode in goed overleg met je baas, personeel en/of je partner en kinderen. Tot slot alles doe je individueel en samen. Samen is het nieuwe toverwoord. In zakelijk opzicht en in privé opzicht. Geniet van elkaar en geef mekaar kracht en liefde. Burenliefde, broederliefde, naastenliefde en ga zo maar door. En zeg eens vaker ja en niet meer nee. Dat werkt zeer goed. 

Succes.

Reacties
Anti Spam vraag. Typ het volgende getal over:*


 

Er zijn nog geen reacties.